pondelok 3. decembra 2012

Miliardari v energetike i doprave - osoby hybuce SMERom

Juraj Obložinský je v Dozornej rade Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. S Poórom figuroval v spoločnosti Slovenský hodváb, so Širokým dodnes sedí v predstavenstve firmy Wigro Trade Center. „Oslovilo ma ministerstvo hospodárstva. Mám skúsenosti, pôsobil som v pomerne významných pod­nikoch. Vzťahy sú súkromná vec,“ myslí si Obložinský. 

Do predstavenstva Transpetrolu sa po voľbách dostal aj Širokého spolupracovník Vladimír Balaník. Krátko po medializácii kauzy však odstúpil. 

Ján Bílek je v Dozornej rade Národnej diaľničnej spoločnosti. So Širokým bol v Plastike. „Poznáme sa možno 35 rokov, sme kamaráti,“ reagoval Bílek. „Oslovil ma však minister Vážny. Ako právnika a ekonóma.“ 

Aj Rastislav Noskovič je v Dozornej rade Národnej diaľničnej spoločnosti. S Poórom bol vo firme ABC Kredit. „Máme priateľský vzťah,“ reagoval Noskovič. Osobné väzby však podľa neho nehrali rolu. „Oslovil ma rezort dopravy. Myslím, že zavážilo moje pôsobenie v oblasti reštrukturalizácie VÚB.“ 

Do predstavenstva Carga sa po voľbách dostali aj ďalší Poórovi ľudia Miloslav Lužák a Ivana Piňosová. Krátko po medializácii kauzy sa síce stiahli, dnes sú však v Cargu opäť ako šéfovia úsekov. 

Od Mečiara k Ficovi
Vplyvní podnikatelia mali mať v Smere rozhodujúce slovo pri obsadzovaní volebnej kandidátky pred vlaňajšími voľbami. Až po kandidáta na 25. mieste sa tam presadili prevažne ľudia s ich „požehnaním“. Denníku SME to potvrdil človek z vnútra strany. 

S privatizérom, počas Mečiarovej vlády Vladimírom Poórom podnikal štátny tajomník ministerstva výstavby Martin Glvač, volebná osmička. S Poórom sa pozná poslanec Smeru Ivan Varga, volebná devätnástka. Sedeli spolu v orgánoch troch spoločností. Varga figuroval v dvoch firmách aj s Gabrielom. S Ivanom Kiňom bol v kontakte Igor Šulaj, číslo päť, ktorý je šéfom Daňového riaditeľstva. Stretávali sa v orgánoch štyroch firiem. 

Minister vnútra Robert Kaliňák priznáva, že si rozumie s Jozefom Brhelom. „V parlamente sme často komunikovali. Je to veľmi múdry človek, ktorý má zaujímavé názory. 

Sympatie potvrdil aj Brhel, ktorého syn je poslancom Smeru v bratislavskej župe. „Spo­znali sme sa po voľbách 1998, máme priateľské vzťahy. Jeho právna kancelária ma zastupovala v istej veci,“ povedal o Kaliňákovi Brhel. 

Politici Smeru na otázku o podnikateľoch, ktorí za ním stoja, spravidla reagujú podráždene. „Nepoznám mecenášov Smeru. Je to hypotetická konštrukcia, ktorá hraničí so stihomamom,“ odpovedal poslanec Boris Zala. Premiér a predseda Smeru Robert Fico cez hovorkyňu odkázal, že „údajné prepojenia a špekulácie“ nekomentuje. 

Zhovorčiví nie sú ani podnikatelia. „Nie som verejný činiteľ, takže sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ povedal Široký. 

Stručný bol aj Kiňo. „So Smerom som nemal nikdy nič spoločné.“ Ako si vysvetľuje, že po voľbách sa vo funkciách objavili viacerí ľudia, ktorí sú mu blízki? „Neviem, ani ma to nezaujíma.“ Spájanie so Smerom odmietol aj Ján Gabriel. Po otázke, či je pravda, že dnes pracuje pre Poóra, zložil telefón. Poór na žiadosť o rozhovor nereagoval. 

Milan Fiľo označil vzťah s Ficom ako korektný, za mecenáša Smeru sa nepovažuje. Na otázku, akú úlohu zohrali pri nomináciách do štátnych podnikov jeho vzťahy s politikmi Smeru, odpovedal: „Veľmi nás teší, že pre ECO-INVEST alebo SCP Ružomberok pracovali takí kvalitní ľudia, ktorí dnes môžu pôsobiť na významných miestach v štátnych spoločnostiach alebo v exekutíve.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára