pondelok 3. decembra 2012

Fico a jeho lobby

Politiku Ficovej strany najviac ovplyvňujú Široký s Poórom. Medzi silných hráčov sa dostal aj Milan Fiľo 

To, čo avizoval predseda HZDS Vladimír Mečiar pred voľbami, sa potvrdilo. Niekoľkí vplyvní podnikatelia dosadili svojich ľudí do štátnych firiem, ktoré ovládajú ministri Smeru. 

Do podnikov, ktoré spadajú pod kľúčové ekonomické rezorty hospodárstva a dopravy, prúdia ľudia s väzbami na Smer a vplvných podnikateľov. 

Podnikatelia Juraj Široký, Vladimír Poór, Ján Gabriel, Ivan Kiňo či Milan Fiľo majú svojich ľudí v elektrárňach, plynárňach aj doprave. 

Podľa zistení SME je v podnikoch s účasťou štátu na významných postoch minimálne 16 ľudí, ktorí podnikali alebo pôsobia vo firmách s týmito biznismenmi. Každý z nich má dlhoročné väzby na ministrov hospodárstva a dopravy Ľubomíra Jahnátka a Ľubomíra Vážneho. 

Narodeniny 
Smeru ani podnikateľom sa o téme ich vzájomného prepojenia hovoriť nechce. Strana sa k podnikateľom, ktorých jej médiá už roky prisudzujú, prakticky nehlási a oni oplácajú rovnakou mincou. 

Kontakty tu však sú. Nie je náhoda, že sa Široký a Fiľo nedávno zúčastnili na oslave Vážneho päťdesiatín. Minister tvrdí, že títo podnikatelia nemajú na jeho rozhodnutia nijaký vplyv. „Viacerí nominanti v štátnych podnikoch pracovali pre nás. Sú to ľudia z našich stra­níckych štruktúr,“ hovorí Vážny. 

Širokého spoločnosť Váhostav je jednou z firiem, ktorá má obrovské zákazky pri výstavbe diaľnic. 

Gabriel Beer z týždenníka Trend hovorí, že veľkí hráči presadzujú do funkcií svojich ľudí, aby si zaistili stabilné podnikateľské prostredie. „Motívom sú najmä pravidelné dodávky od štátnych firiem.“ Ľudia v predstavenstvách a dozorných ra­dách týchto podnikov potom ovplyvňujú, ako sa budú rozdeľovať peniaze. 

Nominanti: Poznáme sa 
Minister Jahnátek v minulosti sedel s Jurajom Širokým v orgánoch Plastiky Nitra. Minister odmieta, že má s podnikateľ­mi označovanými za mecenášov Smeru nadštandardné vzťahy. „S pánom Kiňom sa poznám, keďže sme od nich kedysi brali úvery. Pokiaľ ide o Širokého, dvakrát ma odvolal z funkcie.“ So Širokým sa stále stretáva na pracovných rokovaniach. „Funkcie ob­sadzu­jem na základe koaličných dohôd, pričom zohľadňujem odbornosť.“

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára